Zamanında Türkiye’den Almanya’ya göç eden insanlar, bazı nedenlerden dolayı Türkiye’ye geri dönmek isteyebiliyorlar. Almanya’ daki çalışma ortamına uyum sağlamamış olabilirsiniz ya da sosyal hayat size uygun gelmemiş olabilir. Sadece sevdiklerinizi özlediğiniz için bile Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı alabilirsiniz.
Almanya’da doğup büyümüş ya da uzun zamandır orada yaşayan biri olarak, kesin dönüş sonrasında bazı durumlara adapte olmanız gerekebilir. Aktif bir iş hayatının içindeyseniz, Türkiye’de de bu aktifliği koruyarak haliyle iyi yerlere gelmek isteyeceksinizdir. Bunun için iki ülke arasındaki çalışma şartlarını, iş hayatının gereksinimlerini çok iyi şekilde analiz etmek gerekir.
Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yaptığınızda, iş hayatında zorluk ve çalışma ortamında yabancılık çekmemek için, ilk önce aralarındaki farkları incelemelisiniz. Öyle ki, iki ülke her ne kadar ikili ticari ilişkilerde oldukça iyi olsalar da farklı çalışma prensipleri bulunmaktadır. İki ülke arasında, iş hayatında karşılaşabileceğiniz bazı farklılıkları sizler için detaylıca anlattık.
İzin ve Molalar
Türkiye’de insanlar genellikle yaz aylarında yıllık izinlerini kullanmak istiyorlar. Ancak burada önemli nokta, iş hayatında ilk 1 yılını doldurmayan kişilerin yıllık izin almalarına pek sıcak bakılmaması. Bu bir kural olmamakla birlikte, şirketin prensiplerine ve yöneticilerin inisiyatifine bağlıdır. Ayrıca ilk yılını dolduran insanlar da yine şirkete bağlı olarak ortalama 15-30 gün arası izin alabilmektedirler.
Almanya’da ise yıllık izin mevzusu çok daha farklı bir şekilde ilerlemektedir. Almanya’nın iş hayatında, ilk yıl yıllık izin kullanılmaz diye bir şey söz konusu değildir. Ancak özellikle çalışma saatlerindeki yoğunluk ve yöneticinin inisiyatifine bağlı olarak baktığımızda ise Türkiye’nin Almanya’ya göre daha rahat bir iş hayatı olduğunu söylemek mümkün.
İş hayatı kategorisindeki yazılarımızdan da anlayacağınız üzere, Türkiye’de sizi daha farklı ancak memnun kalacağınız bir iş hayatı bekliyor.
Çalışma Ortamında Gelişen Arkadaşlık İlişkileri
Türkiye’nin sıcak insanı, iş hayatında da kendini önemli seviyede belli ediyor. Öyle ki, Türkiye’de bulunan birçok şirketteki çalışma ortamına baktığınızda, sıcak arkadaşlık ilişkilerinin bulunduğunu görebilirsiniz. Yardımlaşma ve dayanışmanın hat safhada olduğu bu çalışma şeklinde, başarı da kaçınılmaz olmaktadır.
Almanya’da ise bu durum biraz daha farklı olarak yaşanıyor. Alman kültüründe, insanlar birbirlerine daha soğuk bir tavır ile yaklaştıkları için, bu durum çalışma ortamına da yansımakta. Almanya’da iş arkadaşınız ile sohbet etmek pek mümkün değildir. Örneğin, iş arkadaşınıza dün akşam yaptığınız bir etkinliği anlatmak istediğinizde, sizi dinlemeyebilir veyahut anlatmanızı hoş karşılamayabilir. Türkiye’de ise sizi can kulağıyla dinleyen bir iş arkadaşınızın olduğunu görmek, elbette sevindirici bir olay.
Çalışma Saatleri
Türkiye, Almanya’ya nazaran, çalışma saatlerinde oldukça esneklik tanıyan bir iş hayatına sahip. Almanya’da mesai saatleri belirlidir ve ekstrem bir durum olmadığı sürece o sürenin dışına çıkılmaz. Türkiye’deki iş hayatında, iş yoğunluğu ve şirketin çalışma prensiplerine bağlı olarak daha az ya da daha fazla mesai yapmanız mümkündür. Fazla mesai yapılan sürelerde, ek ücret alma olanağı da bulunmaktadır.
Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra iş hayatına atılmak istiyorsanız Almanca Bilenlere İş Görüşmelerinde Sorulan Sorular yazımızı da inceleyebilirsiniz.